Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

«Як захистити домашнього улюбленця від кліщів»

Дата: 05.09.2019 12:37
Кількість переглядів: 595

Фото без описуВ літній та осінній періоди кліщі настільки поширені, що підчепити паразита можна не лише в лісах та на садово-городніх ділянках, але й в міських парках та на газонах.


Кліщі є переносниками різних інфекцій, якими можуть заразитися як тварини, так і люди.

Одна з найбільш поширених інфекцій, яка нерідко призводить до загибелі собак, а у кішок може викликати лихоманку і анемію - піроплазмоз

У диких і домашніх тварин кліщі паразитують не тільки в шкірі, а й у внутрішніх органах (як при генералізованому демодекозі). Також, цілий ряд кліщів паразитують в органах дихання голубів, папуг тощо.
Щовесни ветеринари нагадують про необхідність захистити своїх домашніх улюбленців від кліщів. Але на жаль, більшість власників згадують про таку необхідність лише тоді, коли кліщ уже вкусив тварину.


Обов’язково оглядайте собаку чи кішку після прогулянок, тому що 100% захисту від кліщів немає. Проте, зменшити ризик можна, обробивши улюбленця акарицидними препаратами: спреями, шампунями, таблетками, краплями, спеціальними нашийниками. Основна дія всіх цих препаратів починається за 5-7 днів, тому обробляти тварину необхідно заздалегідь. А для більшого захисту можна комбінувати препарати: краплі + нашийник або краплі + спрей. Саме таке поєднання буде надійним, тому що у разі потрапляння під дощ або після миття дія крапель слабшає. 


Нашийники. Нашийник від кліщів більше підійде для короткошерстих тварин і надіти його потрібно так, щоб між нашийником і шиєю собаки була відстань приблизно 2 см. У зв’язку з тим, що нашийник призначений для тривалого носіння, важливо, щоб він був максимально безпечний для тварини, дуже серйозно поставтеся до вибору цього засобу захисту.


Краплі і аерозолі. Для довгошерстих собак краще застосовувати краплі, які підбираються за вагою собаки. Важливо правильно нанести краплі з тюбика прямо на шкіру, ретельно розсуваючи шерсть. Але не варто видавлювати краплі на шерсть, оскільки це не принесе результату. Зазвичай, рекомендують капати краплі в районі холки.


Спрей. Цей засіб вбиває кліщів швидко і ефективно. Аерозолі можуть застосовуватися разом з шампунями. Будьте дуже обережні при використанні цього продукту, особливо небезпечно це для очей. Всі засоби захисту від кліща застосовуйте на 2-3 день після миття собаки, після відновлення на шкірі жирового шару. Всі протикліщеві препарати, окрім таблеток, не всмоктуються в кров, а розчиняються у жировій плівці.


Шампуні. Шампуні від кліщів для кішок або собак містять інгредієнти з лікарською речовиною, яка вбиває комах при контакті. Це може бути недорогий метод захисту ваших тварин під час піку сезонної активності кліщів. Процес купання тварини необхідно повторювати кожні два-три тижні.


Якщо на тілі собаки виявлено кліща – його необхідно обережно видалити або звернутися за допомогою до ветеринарного лікаря.


Трапляються випадки, коли опинившись в оселі, кліщ може перебратися з тварини на господаря і вкусити. А це вже ризик зараження кліщовим енцефалітом і хворобою Лайма. 

Білоцерківське районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень