Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

УВАГА! ПИТНА ВОДА!

Дата: 23.08.2019 08:04
Кількість переглядів: 467

Фото без описуВочевидь немає потреби переконувати будь кого у надзвичайній ролі води в житті людини, у задоволенні фізіологічних і гігієнічних потреб, у збереженні і зміцненні здоров'я.

Питна вода, призначена для споживання людиною, повинна бути безпечною в епідемічному, радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад. Але так буває не завжди. Вода може стати причиною виникнення і розповсюдження різноманітних захворювань як інфекційних (холери, черевного тифу, паратифів, дизентерії та інших), так і неінфекційних, зокрема, епідемічних захворювань, зумовлених хімічним складом води, наявністю в ній фтору та інших мікроелементів або хімічних сполук, таких як солей азотної кислоти, нітратів.

На жаль за останні роки рівень нітратного забруднення води колодязів зростає, а споживання питної води з наднормативними концентраціями нітратів небезпечне для здоров'я і може спонукати до виникнення нових або загострення хронічних захворювань. Особливо це стосується немовлят першого року життя, які перебувають на штучному вигодовуванні та дітей дошкільного віку. У них розвивається водно-нітратна метгемоглобінемія. Вона настає в результаті того, що нітрати відновлюються в організмі до нітритів, які частково блокують гемоглобін і викликають кисневий голод.

Характерними симптомами цього захворювання є синюшність носо-губного трикутника, мочок вуха, кінчиків пальців, задишка, прискорене серцебиття, запаморочення, судоми, блювання, пронос. У немовлят отруєння нітратами можливе через овочевий сік, молочні суміші, що готуються на воді яка забруднена нітратами.                                                                                                                                

Головними причинами погіршення якості природної води за хімічним складом є інтенсивне використання органічних добрив, агрохімікатів, пестицидів, невлаштованість джерел водопостачання, систем каналізування, місць зберігання відходів тощо.                      

Що ж стосується епідемічної безпечності, то мікробне забруднення води питної колодязів трапляється в кожному п'ятому колодязі. Для попередження негативного впливу нітратів на здоров'я та запобігання отруєнням і захворюванням слід:                                                      

- не вживати питну воду колодязів, у яких вміст нітратів перевищує нормативні показники, не використовувати її для приготування сумішей у харчуванні немовлят та дошкільнят;                                                                                - помірковано застосовувати органічні добрива, агрохімікати та інші хімпрепарати;                                        - дотримуватись гігієнічних вимог облаштування та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо них глиняного замка, облаштування колодязя навісом, кришкою, загальним відром тощо);

- своєчасно чистити і дезінфікувати колодязь.

Дезінфекцію колодязя з профілактичною метою слід проводити навесні та восени.                                                 Дотримуйтесь порад фахівців, піклуйтесь про своє здоров'я!                                                                                                                      

Білоцерківське районне управління                                                                                                    

 ГУ Держпродспоживслужби                                                                                                                      

в Київській області
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень