Пожежна безпека на кухні!
За статистикою, кожна четверта пожежа починається з кухні, тому дане приміщення залишається одним з найнебезпечніших у будинку або квартирі. Щоб не допустити загоряння будь-якого масштабу, слід дотримуватися правил пожежної безпеки на кухні й уважно ставитися до всіх можливих джерел небезпеки.
Існує кілька найпоширеніших причин виникнення пожежі на кухні:
• скупчення пилу і жиру, що є легкою займистою сумішшю;
• несправності в роботі техніки або проводки;
• неправильна експлуатація теплового і кухонного устаткування;
• необережність у поводженні з вогнем;
• нездатність самостійно запобігти поширенню вогню.
Особливо небезпечною може бути плита. Незалежно від того, газова вона або електрична – таке обладнання повинно бути теплоізольованим від легкозаймистих конструкцій з дерева та пластику. А якщо плита знаходиться біля вікна – не можна вішати довгі штори, які можуть потрапити у полум'я і спалахнути. Рукавиці і рушники слід тримати подалі від вогню.У процесі приготування їжі масло розжарюється до дуже високої температури і також може призвести до пожежі. Щоб уникнути цього накривайте посуд спеціальною кришкою або вологою ганчіркою. Не можна заливати масло в гарячому вигляді водою – воно розбризкається і запалиться, при цьому поширюючись приміщенням. Не зберігайте на кухні речовини, які легко займаються – розчинники, аерозолі. У разі перегріву вони можуть спалахнути.
Білоцерківський РВ ГУ ДСНС України у Київській області попереджає!
Обережність і пильність є основою пожежної безпеки на кухні та в інших приміщеннях будинку.
Щоб запобігти займанню на кухні, варто дотримуватися такої інструкції з пожежної безпеки:
• не залишайте дітей на кухні без нагляду;
• готуйте із зібраними волоссям і з засуканими рукавами;
• звертайте увагу на подачу газу – якщо пальник постійно гасне (наприклад, через забруднення або попадання води), очистіть або висушіть його;
• не залишайте їжу в процесі приготування без нагляду;
• використовуйте кухонні прилади відповідно до інструкції, у разі поломки не користуйтеся технікою;
• витирайте пил і жир з поверхонь;
• стежте, щоб електропроводи приладів розміщувалися далі від поверхонь, які нагріваються, шнури повинні бути сухими і чистими.Якщо ж в кухонному приміщенні сталася невелика пожежа – дійте негайно!!!
Дії під час пожежі на кухні:
• Масляна пожежа. Якщо спалахнув жир, слід відразу вимкнути подачу газу й електрики. Укрийте посудину мокрою тканиною або кришкою і залиште, допоки жир всередині не охолоне. У кухонному приміщенні завжди повинна зберігатися груба тканина – накиньте її на руки і потім акуратно покладіть на палаючий предмет. Якщо жир потрапив на підлогу або стіни – можна для гасіння масла застосовувати соду або ж порошок для миття посуду, закидаючи ними полум'я.
• Перегрів електричної плити. Негайно вимкніть плиту, знеструмивши її.
• Займання сміття в урні. У такому випадку можна використовувати воду. Просто залийте вміст урни водою.
• Займання електричної техніки. Швидко відключіть прилад від електричної мережі. У даному випадку забороняється використовувати воду! Якщо ж загоряння ще маленьке і тільки почалося, можна накрити відключене від розетки обладнання грубою ковдрою або щільною тканиною, головне – не дати повітрю потрапити всередину і поширити полум'я.
І найголовніше – не варто боятися викликати рятувальників або ігнорувати серйозні причини загоряння. Якщо у вас не вийшло самостійно побороти поширення вогню – негайно викликайте службу порятунку.Так ви зможете врятувати від пожежі не тільки свій будинок, але і власне життя, і життя близьких.
Людмила Ніколенко ГУ ДСНС України у Київській області