Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Модернізація мережі шкіл – не закриття, а крок до якісної освіти

Дата: 07.08.2019 12:25
Кількість переглядів: 1579

Фото без описуНа сесії Білоцерківської районної ради, що відбулася 19 липня одним з питань порядку денного було затвердження  плану модернізації мережі закладів освіти району на 2019-2020 рік. Це питання ґрунтовно вивчене та розглянуто депутатами на засіданнях постійних комісій. Доповідач, начальник відділу освіти Вікторія Бабенко, навела  переконливі аргументи щодо необхідності здійснення такого кроку.

 

«Насамперед, таке питання продиктоване вимогою часу. Мета модернізації - покращити доступ для отримання якісної освіти, створити для школярів у сільській місцевості відповідні умови для надання освітніх послуг, особливо у профільній школі», - наголошує Вікторія Бабенко. Мова йде про школу, в якій покращена матеріально-технічна база, в тому числі і для профільних класів, а саме: сучасні класи, новітнє обладнання, належні умови для спортивного та культурного дозвілля школярів. Не можна надати якісну освіту у школі, де навчаються кілька дітей і процес навчання відбувається фактично  за індивідуальною формою. Тому цілком логічно, що хочемо ми того чи ні, а відповідь на питання  утримувати малокомплектні школи чи перевести дітей до більших шкіл та забезпечити там кращі умови навчання завдяки вивільненим коштам напрошується сама собою. Приміром, нині вартість навчання одного учня по району становить в середньому 35 тисяч гривень.

 

Отже, відповідно до затвердженого плану в зв`язку з відсутністю учнів 1-4 класів Вільнотарасівське НВО «Загальноосвітня школа І ступенів – дитячий садок» з нового навчального року реорганізовано у заклад дошкільної освіти «Пролісок» Білоцерківської районної ради. На базі Маловільшанської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 буде створено опорний заклад освіти «Маловільшанської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2». З метою надання можливості учням отримати повну загальну середню освіту Фастівське НВО ЗОШ І-ІІ ступенів – дитячий садок реорганізують у Фастівську філію опорного навчального закладу «Маловільшанська ЗОШ І-ІІІ ступенів №2». А ось ОНЗ Шкарівська ЗОШ І-ІІІ ступенів отримала статус освітнього округу – опорного закладу освіти «Шкарівський академічний ліцей – центр позашкільної освіти». 

 

Відмітимо, що нині у районі вже працюють два опорні навчальні заклади – в селах Шкарівка та Озерна. Ідея таких опорних шкіл полягає у тому, аби зосередити ресурси в одному великому закладі замість декількох, і там створити максимально якісні умови навчання. Наприклад, в Шкарівський школі дійсно створено новий освітній простір як того вимагають реалії сучасної школи.  Якщо у кого й були сумніви щодо доцільності створення таких закладів – вони повністю зникли після створення закладу освіти такого формату у районі. Сучасні навчальні кабінети, навчально-методичне забезпечення, високопрофесійні педагоги – ось той далеко неповний перелік умов успішного функціонування опорної школи. А результат, як кажуть, на лице.

 

«Ми прагнемо зробити все можливе, аби у школах  нашого району було створено сучасний освітній простір, щоб максимально  вирівняти умови навчання для дітей з сільської місцевості порівняно з їх однолітками із міста. Мова йде про таку школу, куди б діти хотіли йти навчатися, де б їм було цікаво здобувати знання.  Адже  якщо учень хоче вчитися, то це зовсім інша якість освіти. В плані матеріально-технічного забезпечення нам вдалося вивести школи району на крок попереду навіть за деякі міські школи. Безумовно, така робота і надалі буде продовжуватися», - ділиться планами в.о. голови Білоцерківської районної державної Юрій Савчук.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень