Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Минулого року жодна дитина у Білоцерківському районі не захворіла на туберкульоз

Дата: 10.04.2019 15:20
Кількість переглядів: 666

Фото без описуСьогодні туберкульоз одне з найбільш розповсюджених, після гострих респіраторних вірусних інфекцій, інфекційне захворювання, що займає перше місце в структурі смертності людей від інфекційної патології. Організаційними заходами щодо своєчасної діагностики, профілактичної роботи і амбулаторного лікування хворих на туберкульоз у Білоцерківському районі займаються працівники 15 медичних амбулаторій і 48 фельдшерсько-акушерських пунктів. 

За рівнем кількості первинних хворих, тобто чисельності осіб в яких в поточному році вперше діагностовано туберкульоз, та з іншими показниками, що характеризують його, Білоцерківський район впродовж останніх років був віднесений Департаментом охорони здоров’я  Київської обласної державної адміністрації до районів із середніми показниками. 

Найвищий рівень захворюваності на туберкульоз традиційно впродовж багатьох років поспіль реєструється по місту Узин і прилеглих до нього селах. Впродовж 2018 року ця хвороба діагностовано в 12 чоловік, що становить 37,5% від кількості тих, які захворіли вперше в  районі. Високий рівень захворюваності в Блощинцях – 3 випадки, Озерній – 3, Фурсах - 3 випадки. Всього в районі за 2018 рік туберкульоз вперше діагностовано в 32 мешканців. Для порівняння: в  2017 році ця цифра  становила 41 особу. Позитивним є той факт, що у 2018 році жодна дитина  не захворіла на туберкульоз, тоді як у 2017 році захворіло троє дітей. 

Соціальна структура осіб в яких вперше  в 2018 році діагностовано туберкульоз виглядає наступним чином:

  • робітники – 4 (12,5%);
  • не працюючі працездатного віку – 21 (65,6%);
  • пенсіонери – 4 (12,5%);
  • медпрацівники-2 (6,2%)
  • особи без постійного місця проживання –1(3,1%)
  • зловживають алкоголем – 11;
  • споживають ін’єкційні наркотики – 3;
  • із вогнищ туберкульозу – 0;
  • колишні ув’язнені – 0.

Гострою, як і в попередні роки, залишається проблема ранньої діагностики туберкульозу методом флюорографії. За 2018 рік пройшли флюорографічне обстеження 14269 жителів району. Майже щорічно в населених пунктах району працює пересувний флюорограф, але в більшості випадків він недовантажений. Незважаючи на листи до голів місцевих рад з проханням про допомогу в організації залучення людей до обстеження, оголошеннями в селах і відповідними публікаціями на цю тему в ЗМІ, агітація та залучення людей до обстеження лягає в основному на плечі медичних працівників. 

Прикро, адже туберкульоз не лише медична проблема: від медиків у боротьбі з хворобою залежить не більше 15%, решта - від рівня життя пацієнта. Туберкульоз - проблема соціальна, яка віддзеркалює соціально-економічний стан країни, культурно-освітній рівень та благополуччя населення, ступінь розвитку системи охорони здоров’я. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень