Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Пенсія через банк – це вигідно і зручно

Дата: 23.05.2019 15:16
Кількість переглядів: 1895

Фото без описуСвоєчасність та повнота виплати пенсій цілком залежить від стану надходжень до пенсійного бюджету та раціонального витрачання коштів Пенсійного фонду. Однією з складових системи заходів, спрямованих на економію коштів є виплата пенсій через банківські установи, адже постійне зростання обсягів пенсійних виплат призводить до збільшення витрат на їх доставку.
Чинним законодавством пенсіонерам надано право вибору установи, яка безпосередньо здійснює дану виплату, адже в будь-якому разі за доставку пенсій отримувач не платить.

До недавнього часу монополістом у сфері доставки та виплати пенсій було УДППЗ Укрпошта з широко розгалуженою мережею відділень зв’язку. Однак, на вимогу сьогодення поглиблюється співпраця Пенсійного фонду України з банківськими установами, які уповноважені обслуговувати пенсіонерів.

Пенсійний фонд захищає інтереси пенсіонерів і постійно здійснює контроль за коштами, які спрямовані на виплату пенсій. Пенсійні кошти перераховуються тільки тим банкам, які гарантують їх своєчасну виплату пенсіонерам, а спеціалісти територіальних управлінь щоквартально перевіряють банківські установи щодо своєчасного і в повному обсязі зарахування коштів на рахунки пенсіонерів.

Переваги обслуговування через пенсійні рахунки в банках можуть оцінити всі учасники процесу. Зокрема, управління Пенсійного фонду щомісяця заощаджують значні кошти, так як виплата пенсій через банківські установи для Пенсійного фонду здійснюються безоплатно, тим часом як Укрпошта за свої послуги по доставці пенсій в сільській місцевості встановила тариф 1,56 % від суми виплат, по місту – 0,79 %. Окрім цього зарахування коштів на пенсійні рахунки в установах банків відбувається не пізніше наступного банківського дня після проведення фінансування, а шлях коштів від Пенсійного фонду України до пенсіонера триває три робочі дні, а якщо кошти профінансовано в п’ятницю, пенсіонер їх отримає у вівторок. Тобто, виплата пенсій через банки значно скорочує термін обігу коштів на виплату пенсій і грошової допомоги, спрощує облік і контроль їх руху та зменшує витрати Фонду. Крім того, через зростання розмірів пенсійних виплат і обмеження суми коштів, яка може видаватись одноразово в доставку листоноші, виникають певні проблеми, зокрема, щодо графіку виплати пенсій.

Пенсіонер, відкривши пенсійний рахунок в банківській установі дістає ряд переваг: одержати пенсію в будь-який зручний час у відділенні банку або через банкомат, зняти з поточного рахунку як усю нараховану суму, так і її частину, а на залишок коштів банк нараховуватиме відповідні відсотки ( таким чином у кожного пенсіонера з’являється можливість одержати невеликий додатковий дохід). Здійснення виплати пенсій через банківські платіжні картки не лише відкриває для літньої людини нові можливості обслуговування, а й економить її час, оскільки, скориставшись мережею банкоматів, не потрібно стояти у черзі в касі банку для отримання пенсій. Забезпечується також і певне збереження коштів, забезпечують конфіденційність інформації про розмір та наявність коштів. У разі переїзду, від’їзду на лікування або відпочинок у пенсіонера не виникає потреби брати з собою значну суму коштів готівкою. Картка дає змогу отримати належні клієнту кошти через мережу банкоматів або у будь-якому відділенні уповноваженого банку на території України. Крім того, без особистого відвідання банку, за разовим дорученням або на регулярній основі можна здійснювати оплату товарів та відповідних послуг ( у тому числі комунальних), поповнювати депозитні вклади.

Шановні пенсіонери, виплата пенсій через банківські установи є запорукою забезпечення своєчасної виплати пенсій в повному обсязі. А для того, щоб оформити виплату пенсій через банк необхідно лише подати до відділення обраного Вами банку такі документи: паспорт, копію ідентифікаційного номера, пенсійне посвідчення, а для пенсій нового призначення – ще довідку з управління Пенсійного фонду.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень