Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область, Білоцерківський район
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Харчові отруєння: Що небезпечно їсти влітку!

Дата: 10.07.2018 14:16
Кількість переглядів: 143

Кількість харчових отруєнь різного походження різко збільшується в період спекотної погоди, коли завдяки підвищеній температурі повітря утворюються ідеальні умови для розмноження багатьох збудників кишкових інфекцій. Отже, до продуктів, які швидко інфікуються, псуються і викликають харчові отруєння, в першу чергу, відносяться молочні, м'ясні, рибні, кремові кондитерські вироби. "Найчастіше харчові продукти інфікуються сальмонелами, патогенними штамами кишкової палички, стафілококами, дизентерійними паличками при порушеннях санітарних та технологічних правил при виробництві, зберіганні, транспортуванні, кулінарній обробці на харчових об'єктах та в побуті". Зараження людей виникає після вживання такої "забрудненої" їжі чи води. Зазвичай через 2-4 дні, а інколи через 6-8 годин з'являються перші ознаки захворювання: слабкість, нудота, інколи блювання, підвищення температури, біль у животі, проноси.

"Якщо ви, або ваші близькі захворіли, негайно їх ізолюйте та викличте лікаря. Ні в якому разі при цьому не починайте займатись самолікуванням (це може призвести до виникнення ускладнень, або переходу захворювання в хронічну форму).

Для попередження харчових отруєнь необхідно виконувати наступні основні вимоги:

- Не слід купувати продукти харчування в стихійних місцях торгівлі, у випадкових осіб;

- При купівлі харчових продуктів необхідно обов'язково звертати увагу на термін та умови зберігання;

- Не варто вживати продукти, які не пройшли достатню термічну обробку, а також продукти з вичерпним терміном придатності;

- Продукти, які швидко псуються: м'ясні, молочні, рибні, кремові кондитерські та інші необхідно зберігати тільки в холодильнику при температурі не вище +6 градусів;

- Сирі овочі та фрукти треба ретельно мити під проточною водою, молоко – завжди необхідно кип'ятити;

- В жарку погоду краще вилучити з меню паштети, кров'янки, салати з майонезом, заливні страви, кондитерські вироби з кремом, тому, що cаме в цих продуктах швидко розмножуються та накопичуються збудники кишкових хвороб;

- Не варто купувати і не вживати в їжу гриби консервовані, солену, в'ялену, копчену рибу, які виготовлені в домашніх умовах;

- Слід користуватись водою тільки з перевірених джерел як для пиття так і для приготування їжі, миття посуду;

 Крім того, рекомендується дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед приготуванням та вживанням страв.

          Дуже хочеться привернути увагу до суші !!! А саме - суші і сашимі, а також інші страви, до складу яких входить сита або слабосолона риба і морепродукти. Більша частина продуктів не піддається тепловій обробці. Морепродукти та риба найчастіше використовується у сирому вигляді, рідше в копченому або солоному. це означає, що риба, яка зберігалася довше доби, не може бути безпечною. На жаль, в Україні для суші "з "сирою рибою" використовується все, що завгодно - і заморожена, і вимочена солона, адже свіжої морської риби нам взяти майже ніде.

       

         Також ще одна небезпека яка нас з Вами підстерігає -  так звана вулична їжа.

 Шаурма, пиріжки та інші смаколики, куплені з рук, - цю їжу в будь-який час року не назвеш корисною та безпечною. Але влітку ризик отримати серйозне отруєння збільшується в рази. Така їжа продається, а іноді і готується прямо на вулиці, часто під палючим сонцем, без особливих санітарних умов. Псується все дуже швидко, особливо якщо самі інгредієнти спочатку були не кращої якості.

         Молочні продукти - цей тип продукції потребує зберігання лише в холодильнику. Не хочете отримати харчове отруєння – відправляйте молоко та іншу продукцію в холодильник одразу після того, як прийдете додому з магазину. Перевіряйте свіжість "молочки" особливо уважно, якщо маєте намір годувати їм дитину.

 

  Білоцерківське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень