Грибники - запам'ятайте
Кінець літа, початок осені є прекрасною порою для збору грибів. Незважаючи на те, що мало не з пелюшок всі знають про отруйних грибах, це не зупиняє в бажанні поласувати грибним супчиком, а то ще й засолити опеньки, сироїжки, боровики, лисички на зиму.
Гриби традиційний харчовий продукт. Для приготування страв використовуються сирі, відварні, солені, мариновані та сушені гриби. З кількох тисяч видів грибів, які ростуть в наших лісах, не всі є їстівними. Значна їх частина є неїстівними і навіть отруйними. Так само, небезпека лісових грибів, пов'язана з незнанням технології приготування їстівних грибів, відсутність загальних санітарно-гігієнічних навичок при обробці і заготівлі грибів. Зібрані гриби необхідно відразу ж перебрати, видалити старі, червиві та пошкоджені і поламані гриби, ретельно очистити поверхню гриба від всіх сторонніх домішок. Саме тому, навіть зібравши відомі гриби їх, після ретельної сортування, чищення та миття краще відварити, відвар злити і лише, потім використовувати для приготування страв. Отруєння грибами відноситься до біологічних отруєнь. Гриби є важко перетравлюваними в кишечнику продуктом. Не рекомендується їсти гриби вагітним і годуючим жінкам, вони протипоказані дітям до 8 років (незалежно від способу і часу приготування). Гострі отруєння грибами протікає набагато важче інших харчових отруєнь. Слід пам'ятати, що діти і люди похилого віку переносять отруєння грибами найбільш важко. Ознаки отруєння - нудота, блювота, пронос - з'являється після вживання грибів (через 1-4 години).
Гриби можуть бути джерелом дуже важкого захворювання - ботулізму. Збудники ботулізму у вигляді спороносних паличок містяться головним чином в ґрунті. З неї вони потрапляють на гриби. Якщо перед консервуванням гриби були погано очищені і промиті, на їх поверхні разом з найдрібнішими частинками землі можуть виявитися і збудники ботулізму. Домашня пастеризація їх не вбиває, а умови в герметично закупореній банці, без доступу кисню, сприятливі для розвитку з них мікробного токсину - найнебезпечнішого для людини отрути. Щоб уникнути захворювання на ботулізм, треба дуже ретельно очищати і змивати від землі призначені для консервування гриби, причому вони повинні бути свіжими і доброякісними.
Захворювання на ботулізм проявляється через 12-72 години після прийому грибів в їжу. З'являється головний біль, сухість у роті, нудота, блювота, пронос, порушення зору (предмети двояться, стають розпливчастими), ковтання утруднене, виникають судоми. При появі хоча б одного-двох зазначених ознак слід терміново звернутися до лікаря.
Що робити, якщо отруїлися грибами?
По-перше, не займатися самолікуванням. Насамперед потрібно звернутися до лікаря. А в очікуванні його можна:
- промити шлунок;
- прийняти активоване вугілля, ентеросорбенти;
- заповнити втрату рідини розчином регідрону (продається в аптеках) або хоча б підсоленій або мінеральною водою, солодким чаєм.
Якщо ви вперше зібралися за грибами, запам’ятайте такі правила:
1. Якщо сумніваєтеся в тому, що гриб їстівний, краще взагалі не рвіть його. Незнайомі гриби категорично заборонено збирати і купувати. Одна бліда поганка, що попалася разом з іншими ста грибами, може отруїти на смерть.
2. Ніколи не збирайте червиві і перезрілі гриби, вони вже містять отруйні речовини.
3. Не збирайте гриби поблизу шосейних доріг, промислових підприємств та залізничних шляхів. Також не варто брати гриби, що ростуть на полях і місцях, де для обробки ґрунту застосовувалися отрутохімікати. Гриби, як губка, вбирають все забруднення з повітря і ґрунту.
4. Не куштуйте сирі гриби.
5. Обробіть зібрані гриби не пізніше 4 годин після збору. Гриби дуже швидко псуються і можуть бути причиною отруєння. Також не варто їсти мариновані гриби, що зберігалися більше півроку.
6. Не збирайте гриби в оцинковані відра, там вони швидко окислюються. За грибами треба ходити з кошиком з лози або тарою з пластмаси. Не можна збирати гриби і в целофанові пакети, там вони дуже швидко псуються через нестачу повітря.
7. Не збирайте гриби у спеку і відразу після неї. Висока температура повітря сприяє збільшенню отруйних властивостей грибів і провокує їх швидке старіння.
Білоцерківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області