Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Хвороба Ньюкасла

Дата: 10.04.2019 13:41
Кількість переглядів: 2488

Фото без описуЗ приходом весни з новою силою повертається і стара загроза як для промислового, так і для підсобного птахівництва. Хвороба Ньюкасла (псевдочума) - висококонтагіозна хвороба птахів із родини курячих, проявляється ураженням органів дихання, шлунково-кишкового тракту і центральної нервової системи.

У природних умовах нахворобу Ньюкасла частіше за все хворіють кури, індики, цесарки тощо. Однак у природі також помічені випадки захворювання дикої птиці, наприклад горобців та голубів, які можуть переносити збудника захворювання на значні відстані і сприяти перезараженню здорових домашніх птахів. Також до хвороби певною мірою чутлива водоплавна птиця, як домашня, так і дика.

Джерелом збудника інфекції є хвора птиця, що перебуває в інкубаційному періоді. З організму вірус потрапляє в навколишнє середовище з витіканнями, послідом, яйцями. Факторами передачі збудника можуть бути інвентар, підстилка, корм, перо і пух, отримані від хворих птахів. Вірус також може знаходитися всередині і на шкаралупі яєць, зібраних від хворої птиці. Після природного зараження вірусом Ньюкалської хвороби інкубаційний період триває від двох днів до двох тижнів (у середньому 5–6 днів). У Ньюкаслської хвороби розрізняють типову й атипову форми захворювання.

Першими ознаками типової форми є пригнічення і слабкість птиці, погіршення апетиту й гарячка. Часто можна спостерігати симптоми втрати орієнтації. У більшої половини захворілої птиці (40–70 %) відмічають розширення зобу та витікання з ротової порожнини. Послід часто стає рідким з домішками слизу та крові. При диханні можна почути специфічні звуки, зумовлені накопиченням у дихальних шляхах ексудату. Часто птиця дихає з відкритим дзьобом та чихає. Ураження нервової системи призводить до розвитку парезів та паралічу, в результатів яких може перекручуватися шия, ускладнюватись пересування кінцівок, відвисати крила, тощо. З узагальнених проявів хвороби можна відмітити зниження яйценосності, а також уповільнення росту і розвитку.

Атипова форма Ньоюкаслської хвороби частіш за все реєструється у молодняку. При ній характерних клінічних симптомів не виявляється. Основною клінічною ознакою такої форми є скручування шиї, судоми, а також параліч крил та ніг. Інколи хвороба взагалі лишається непоміченою без проявів будь-яких симптомів, або птиця швидко видужує.

Ефективних засобів лікування від хвороби Ньюкасла немає. Єдиний засіб захистити птицю від цієї страшної хвороби – це своєчасна імунізація всього поголів'я.

Щороку спеціалістами Білоцерківської районної Державної лікарні ветеринарної медицини проводиться безкоштовна вакцинація птиці у присадибних домогосподарствах району. Не відмовляйтеся від безкоштовного щеплення, вбережіть свою домашню птицю.

За інформацією щодо проведення профілактичних щеплень звертайтеся до Білоцерківської районної державної лікарні ветеринарної медицини (адр.: м. Біла Церква, вул. Толстого,44, тел. (04563) 6-13-63, 6-12-73).

Білоцерківське районне управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Київській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень