Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Сьогодні День народження гетьмана Івана Мазепи

Дата: 20.03.2019 12:51
Кількість переглядів: 765

Фото без описуСьогодні, 20 березня, відзначаємо 380-річчя з дня народження гетьмана Війська Запорозького Івана Мазепи. Історія діяльності гетьмана сповнена героїзму і трагізму. «Від Богдана до Івана не було гетьмана»… Цією приказкою українці ще за життя Івана Мазепи визначили історичний масштаб його постаті. Понад два десятиліття  він міцною рукою тримав булаву і поклав край сумнозвісній Руїні.

Ми пишаємося, що саме Білоцерківська земля виплекала такого видатного державного діяча, слава про якого живе і по нині.  А говорити є про що.  Мазепа розпочав відродження України як складової частини європейської цивілізації. Гетьман усіляко сприяв розвиткові економіки. Розквіт української освіти, науки, мистецтва, книгодрукування у мазепинські часи з повним правом називаємо національним феноменом. Він увійшов в історію як істинний подвижник християнства. Його коштом було збудовано, реставровано та оздоблено понад 40 українських храмів. Вишуканий художній смак Мазепи відбився в архітектурному стилі того часу. Козацьке, або мазепинське бароко і сьогодні є національною гордістю України.

 

Але головна заслуга Івана Мазепи перед українським народом, що він дав приклад боротьби за Україну наступним поколінням, заповів їм свою ідею і свою мету. Протягом двохсот років Мазепинська ця ідея жила. Вона знаходила нових і нових послідовників. І вже на початку 90-х років минулого століття нарешті стала реальністю. Та не все так просто, як може видатися на перший погляд. Бо ж здобути незалежність – це одне, а втримати її – це зовсім інше. Як і в часи Івана Мазепи, сьогодні ми теж переживаємо непрості часи. Втім, як і наш земляк, ми боремося!

І в цій боротьбі головне залишатися об’єднаними, адже як показує історичний досвід саме брак єдності неодноразово ставав для України фатальним.  Мазепа казав: «Через незгоду всі пропали, самі себе звоювали!». Не хочеться щоб ці слова знову ставали пророчими. 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень