Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Що таке ботулізм і як від нього вберегтися?

Дата: 06.06.2018 12:19
Кількість переглядів: 869

Фото без описуУ кожної господині в будинку зберігаються закупорені банки овочів, фруктів, ягід, грибів власного приготування. Відкрити взимку приготовані своїми руками делікатеси - баночку  маринованих огірочків чи грибочків - особливе задоволення. Але при недотриманні правил приготування консервованих продуктів в банці може критися смертельна небезпека - ботулізм.

Ботулізм – харчова токсикоінфекція, що вражає центральну нервову систему та  призводить до паралічу дихальних м´язів, у випадках  відсутності своєчасного звернення  та самолікування може наступити смерть. Місцем постійного перебування збудника – клостридіі ботулізму є ґрунт, звідки вони  потрапляють у воду, овочі,  гриби, а далі в шлунок людини, тварини, птахів та риби. Захворювання викликає не збудник, а його токсини. За всіх оптимальних умов швидкість токсиноутворення  є досить значною і становить 12- 24 год. Тобто, за відносно короткий проміжок часу в харчовому продукті може утворитися один з найбільш сильнодіючих  природних токсинів.

Зараження дорослої людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт, однак відомі два винятки, що трапляються дуже рідко - ботулізм грудних дітей, у яких токсин продукується в кишечнику вегетативними формами збудника, і рановий ботулізм, коли розмноження клостридій і токсиноутворення відбувається в  тканинах рани, що нагноїлася.

Особливістю збудника хвороби є те, що в одній  і тій ж банці консервів токсин накопичується гніздами. Тому одні люди, споживши  консервовані продукти з однієї і тієї ж банки, хворіють, а інші - ні.

Ознаки хвороби можуть з'явитися через кілька годин, а інколи навіть через 14 діб після вживання недоброякісної їжі. Початкові ознаки - головний біль, сухість у роті, слабкість. Дуже характерна відсутність лихоманки, температура тіла підвищується незначно. Блювота і пронос бувають не завжди, частіше - запори, що не піддаються дії очисної клізми та проносних. Різко погіршується зір, з'являється двоїння в очах («сітка перед очима», «туман»), іноді косоокість, зіниці розширюються. Хворий відчуває сухість у роті, голос стає гугнявим, осиплим, а іноді зникає зовсім. Хворому стає важко ковтати, дихати, важко рухатися , наростає м'язова слабкість.

 Слід зауважити,що в Україні за останні 10-15 років як чинники передавання ботулізму домінують м’ясні вироби -  понад 50 %,  далі йдуть риба і рибопродукти – майже 30%,третє місце займають гриби – близько 10%, а решту становлять інші продукти.

 Але за допомогою простих методів профілактики можна вберегтися від ботулізму. 

Запам’ятайте!

- для консервування потрібно використовувати  лише доброякісні овочі, ягоди та фрукти;

- ретельно промити продукти у проточній воді, очищати від залишків ґрунту;

- очищати продукти та посуд, що використовуються для консервування, від бруду та пилу;
- використовувати рекомендовані за рецептурою концентрації солі, цукру і кислоти, вони перешкоджають накопиченню токсину;
- м'ясо та рибу в домашніх умовах можна консервувати в герметично закритих банках тільки із застосуванням автоклава;
- по можливості не закривати герметично гриби і інші продукти, які важко відчистити, і обов’язково  використовуйте  кислоту під час консервування;
- зберігати домашні консерви при низьких температурах;
- остерігайтеся купувати домашні консерви, а також м'ясні та рибні продукти виготовлені в домашніх умовах  «з рук» на вулицях і ринках;
- не купуйте в магазині консервовані продукти з роздутою кришкою.
І найголовніше - завжди слід пам'ятати, що в домашніх умовах ніякі продукти - овочі, фрукти, ягоди, гриби, та інше, не можуть бути гарантовано очищені від забруднення. Жоден із рецептів консервування не запобігає від проростання спор ботулінічного мікроба. Тому, консервовані продукти приготовлені в домашніх умовах, перед вживанням слід викласти в каструлю і прокип'ятити 15-20 хвилин, а потім охолодити, кип'ятіння руйнує токсин, якщо він утворився в консервах. Саме кип'ятіння консервованих продуктів перед їжею – основний спосіб профілактики ботулізму. При виявлені ознак недоброякісності продукту, краще його не вживати та вберегти своє здоров’я та життя. При перших же ознаках ботулізму необхідно терміново звернутись до лікаря. Не займайтеся самолікуванням!

Білоцерківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень