Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

У районі проведено тиждень боротьби проти насильства

Дата: 13.12.2018 12:16
Кількість переглядів: 767

Традиційно на початку грудня проводиться акція «16 днів проти насильства». Не дивлячись на те, що надворі ХХІ сторіччя, статистика щодо такого явища є доволі невтішною і насильство залишається серйозною проблемою. З 1991 року в багатьох країнах проходить Всесвітня кампанія «16 днів проти насильства», ініційована Всесвітнім інститутом жіночого лідерства. Метою цієї кампанії є збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства, створити в суспільстві простір, вільний від насилля.

Відповідні заходи проведено і на території Білоцерківського району.  Зокрема, в навчальних закладах району заступником начальника районного центру для сім’ї, дітей та молоді Галиною Мазур та фахівцем центру Наталією Мельник проведено інформаційно-просвітницькі захід «Насильство – це сміття, яке слід виносити з дому».  Темою бесід з учнями  стало підвищення обізнаності школярів та формування у них нетерпимого ставлення до будь-яких проявів насильства. Фахівцями надано практичні рекомендації щодо контролю над поведінкою та виходу зі складних життєвих ситуацій. Також дітям названо установи та телефони, куди можна звернутися щодо попередження чи протидії насильству.

А ось 5 грудня відбулося засідання круглого столу за участю представників Білоцерківської районної державної адміністрації, районного центру для сім’ї, дітей та молоді,  правоохоронних органів, правозахисних організацій, фахівців із соціальної роботи та мобільної бригади соціально-психологічної допомоги жертвам насильства у м.Біла Церква та Білоцерківському районі. Захід об’єднав людей, які в практичній площині працюють над вирішенням даної проблеми. Зокрема, учасники активно обговорювали та дискутували стосовно запропонованої теми,  обмінялися досвідом і практичними порадами щодо можливих шляхів виходу з критичних ситуацій.  

Учасники засідання виробили спільну думку, що вирішення даної проблеми лежить у декількох площинах. Варто побороти  суспільну байдужість до даного надзвичайно актуального питання та навчити  постраждалих внаслідок будь-якого виду насилля не мовчати, а захищати свої права.

Отож, якщо ви  або ваші близькі страждають від проявів насильства, не варто терпіти й приховувати це. Подумайте: можливо варто один раз і назавжди  припинити знущання, ніж страждати все життя?

 

Довідково

В українських сім'ях найбільш поширене фізичне і психологічне насильство. З початку року у Білоцерківському районі зафіксовано 90 звернень щодо сімейного насилля. Дані родини взято під соціальний супровід, проводиться  робота. Додамо також, що досить часто жінки (особливо у віці до 30 років) не готові  робити конкретні кроки, щоб захистити себе від насилля.

 У випадку насильницьких дій з боку одного з членів сім'ї важливо знати:

  • Якщо насильство відбувається "просто зараз", не треба боятися, слід зателефонувати в поліцію (102). На місце події  виїде екіпаж поліції, який повинен на місці зафіксувати правопорушення і встановити, чи є склад злочину. Якщо є – на місці події працює слідчо-оперативна група. Якщо склад злочину відсутній, співробітники правоохоронних органів повинні скласти адміністративний протокол, який направляється в суд. Також поліцейські повинні опитати жертву і кривдника, свідків події, якщо вони є. Після розгляду, заслухавши всі сторони конфлікту, встановлює ступінь провини.
  • Якщо склад злочину відсутній, кривдник ставиться на облік у місцевому відділку поліції як особа, що вчинила насильство в сім'ї. Після закінчення певного "безнасильницького періоду", кривдник знімається з обліку.При цьому з такою людиною обов'язково повинна проводитися профілактична робота. Дільничний зобов'язаний розповісти про неприпустимість насильства в сім'ї, наслідки, відповідальність. Крім того, кривдник за рішенням суду може бути направлений на проходження комплексної корекційної програми, спрямованої на зниження агресивної поведінки. У разі гострої необхідності може бути винесено захисний припис – обмеження на здійснення певних дій (відвідувати місця, де знаходиться жертва домашнього насильства, спілкуватися з нею, робити спроби з'ясовувати, де вона знаходиться). Виноситься дільничним інспектором поліції терміном до 90 діб і затверджується прокуратурою.
  • Якщо є склад злочину, постраждала особа має пам'ятати, що її обов'язково повинні направити на проходження судово-медичної експертизи, яка визначить ступінь тяжкості нанесених тілесних ушкоджень. Крім того, в рамках кримінального провадження жертва насильства має право подати цивільний позов про відшкодування морального і матеріального збитку, заподіяного злочином. Якщо вам знадобитися психологічна допомога або соціальний супровід сім'ї, ви також маєте право звернутися в спеціальні центри соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.

За матеріалами https://styler.rbc.ua

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень