Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Під час засідання колегії проаналізували виконання трьох галузевих програм

Дата: 25.02.2018 11:37
Кількість переглядів: 549

Фото без опису23 лютого відбулося засідання колегії Білоцерківської районної державної адміністрації. У роботі колегії взяли участь народний депутат України Віталій Гудзенко, в.о. голови районної ради Анатолій Чичикало, голова Громадської ради при районній державній адміністрації Сергій Хіврич, начальники відділів та управлінь райдержадміністрації, керівники установ та організацій району, а також голови місцевих рад. Вів засідання перший заступник голови адміністрації Юрій Савчук.

На порядок денний винесено ряд важливих у життєзабезпеченні району питань. Зокрема, підведено підсумки виконання програми розвитку малого і середнього підприємництва в Білоцерківському районі на 2017-2018 роки,  програми залучення інвестицій та поліпшення інвестиційного клімату в Білоцерківському районі на 2016-2018 роки» та програми розробки містобудівної документації в Білоцерківському районі на 2016-2019 роки.

Аналіз виконання програм по підтримці малого і середнього підприємництва, залучення інвестицій представила головний спеціаліст  відділу інвестиційної діяльності та транспорту управління економічного розвитку і торгівлі райдержадміністрації Тетяна Криворучко.

За період дії програми розвитку малого і середнього підприємництва  закріпилась позитивна тенденція розвитку малого підприємництва, про що  свідчить динаміка основних показників. Пріоритетними завданнями в розвитку підприємництва є забезпечення безумовної реалізації завдань державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності та створення умов для всебічного розвитку здорової конкуренції.

У загальній кількості працюючих на підприємствах району питома вага найманих працівників малого бізнесу складає 65 %. На початок року  в  районі зареєстровано 2808 суб’єктів малого і середнього підприємництва, серед них 1055 юридичних осіб, 1753 фізичних осіб-підприємців. До Зведеного бюджету  за  2017 рік  підприємствами району   забезпечено надходжень в сумі  412,6  млн. грн. податків, зборів та платежів. Частка надходжень до бюджетів усіх рівнів від суб’єктів:

- мікро підприємництва  – 35 %;

- малого підприємництва – 19,3 %;

- середнього підприємництва – 45,7%.

Нарощування обсягів промислового виробництва здійснювалось переважно за рахунок харчової промисловості, виробництва деревини та виробів з деревини представленими 10 промисловими та переробними підприємствами.

В минулому році проведено 4 засідання робочої групи з прискореного перегляду регуляторних актів, розглянуто 770 розпоряджень голови райдержадміністрації. В районі утворено Координаційну раду з питань розвитку підприємництва,  затверджено Раду підприємців Білоцерківського району, галузеві (торгівельна, промислова, сільськогосподарська) ради підприємців, Ліга підприємців Білоцерківщини. З метою підвищення іміджу підприємництва серед представників малого та середнього бізнесу проводиться робота щодо мотивування підприємців шляхом їх участі у конкурсі «Підприємець року» та «Молода людина року».  

«Підприємницька діяльність охоплює багато напрямків і сфер, але є й багато ще причин, що гальмують її розвиток. Перешкодою на шляху розвитку малого та середнього бізнесу є відсутність ефективних механізмів його підтримки з боку держави. Зокрема, неопрацьованість законодавства з питань розвитку підприємництва і недостатня державна фінансово-кредитна та майнова підтримка малих підприємств», - підсумувала доповідач.

Що стосується залучення інвестицій, то основні зусилля райдержадміністрації спрямовані на підвищення інвестиційного іміджу Білоцерківського району та зацікавленості як вітчизняних так й іноземних інвесторів.  В районі налічується 4 підприємства з іноземними інвестиціями та 10 підприємств, в статутному фонді яких є частка іноземного інвестора. Найбільший обсяг інвестицій зосереджено в промисловості та сільському господарстві. У розрахунку на 1 особу населення по обсягу капітальних інвестицій  район займає 11 місце.  За обсягом  прямих іноземних інвестицій - 15 місце на Київщині.

В структурі капіталовкладень переважають інвестиції, затрачені на машини, обладнання та інвентар (27078 тис. грн), капітальне будівництво  (12721 тис. грн), довгострокові біологічні активи рослинництва і тваринництва (13766 тис. грн.) та інженерні споруди (166152 тис. грн). Всього ж капітальні інвестиції в агропромисловому секторі склали 224,4 млн.грн.

Наразі на стадії завершення знаходиться  проект з будівництва тваринницьких комплексів. ТДВ«Терезине» (будівництво другої черги молочного комплексу на 1000 дійних корів, с. Вільна Тарасівка, сума проекту складає 54 млн. грн. кількість нових робочих місць – 14). Також в 2017 році проведено реконструкція приміщення під м’ясо переробне підприємство в межах Фурсівської сільської ради ФОП Маршалок сума - 1,5 млн евро, створено 30 робочих місць, створений  комплекс по обробці деревини та виготовленню меблів  в пустуючих приміщеннях  ПП «Комфорт меблі». На стадії переговорів знаходяться ТОВ «Маревен фуд Україна Продукти харчування швидкого приготування100 млн дол Уманський тепличний комбінат20 млн євро.      Узинською міською радою вирішено надати дозвіл комунальному підприємству «ВУЖКГ-1» на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки загальною площею 4,68 га в постійне користування для розміщення полігону твердих побутових відходів, яка розташована в адміністративних межах Узинської міської ради.

Начальник відділу  містобудування, архітектури  та розвитку інфраструктури Вадим Бублій  розповів про хід виконання програми розробки містобудівної документації. За його словами, більшість наявної містобудівної документації по населених пунктах району розроблялася в 1970-1980 роках і на сьогоднішній день втратила актуальність.  З 51 генерального плану,  38 було розроблено до 1980 року, з 1980 по 1990 роки розроблено 11 генеральних планів. У 1994 році був розроблений генплан с.Макіївка та в 2006 році генплан м.Узин. В 9 населених пунктів генеральні плани взагалі відсутні (села Гайок, Володимирівка, Павлівка, Затиша, Степок, Клочки, Одноріг, Черкас, Сидори).

Таким чином лише генеральний план м. Узин був актуальний на період 2011 року, коли було прийнято новий Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності». Це призвело до гострої необхідності прийняття 1-ої «Програми розробки містобудівної документації в Білоцерківському районі на 2012-2015 роки», в рамках якої було розпочато розробку семи генпланів населених пунктів, а саме: села Пилипча, Городище, Фурси, Чмирівка, Шкарівка, Озерна та смт Терезине, п’ять з яких було затверджено.

Серед головних завдань «Програми розробки містобудівної документації в Білоцерківському районі на 2016-2019 роки»  - завершення розробки 2-ох генпланів та розроблення 52-ох нових генпланів населених пунктів району.

В 2017 році на засіданнях архітектурно-містобудівної ради при департаменті містобудування та архітектури Київської обласної державної адміністрації були розглянуті генеральні плани смт Терезине та с. Озерна, які і було затверджено в 2017 році. Розпочато та знаходяться в стадії розробки генеральні плани сіл Вільна Тарасівка, Володимирівка, Гайок, Іванівка, Мала Вільшанка, Бакали, Трушки, Потіївка. Таким чином, програма виконання менше ніж на третину. Тому, на думку головного архітектора району, головам місцевих рад необхідно більш відповідально поставитися до забезпечення містобудівною документацією населених пунктів, ініціювати прийняття рішень про розробку генеральних планів відповідних населених пунктів та виділення коштів, для їх розробки.

Розглядаючи кожне питання, головуючий Юрій Савчук та члени колегії робили детальний аналіз з відповідними зауваженнями та пропозиціями щодо покращення роботи. Зокрема, Віталій Гудзенко підкреслив, що відсутність містобудівної документації пов’язана з високою вартістю її розробки. Приміром для населеного пункту з площею близько трьох тисяч гектарів вартість документів буде становити близько півмільйона гривень. Чи кожна сільська рада може собі це дозволити. Тому було запропоновано розглянути можливість залучення коштів з районного та інших бюджетів, щоб  допомогти у розробці цих важливих документів.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень