Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

В Україні стане обов’язковим проектування універсальних робочих місць для людей з інвалідністю

Дата: 08.04.2019 11:21
Кількість переглядів: 451

Фото без описуЗ 1 квітня при проектуванні приміщень установ, організацій та підприємств на території України обов’язково облаштовуватимуть універсальні робочі місця з урахуванням потреб людей з інвалідністю. Такі норми передбачені новими державними будівельними нормами “Інклюзивність будівель і споруд”. Про це повідомили у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

"У нових ДБН щодо інклюзивності міститься близько 100 якісних змін для обов’язкового створення доступного простору для всіх маломобільних груп. У тому числі, прописане обов’язкове облаштування частини робочих місць для людей з інвалідністю ще на стадії проектуванні підприємств, установ і організацій. Звичайно, що і будівлі цих закладів повинні також мати реальний безбар’єрний простір ззовні та всередині. Це обов’язково", —  зазначив заступник Міністра Лев Парцхаладзе.

Робочі місця мають бути безпечні для здоров’я, раціонально організовані та розташовані не далі 50 м від вбиралень, пристроїв питної води, розігріву та споживання їжі. "Якщо проектується спеціалізоване робоче місце для конкретної людини з інвалідністю, то воно повинно включати комплект меблів, обладнання та допоміжні пристрої, пристосовані для конкретного виду інвалідності. Робочі місця для осіб з інвалідністю, які пересуваються на візках, в офісних та адміністративних приміщеннях повинні складати не менше 5,65 кв. м", — підкреслили в Мінрегіоні.

Крім того, нові ДБН запроваджують обов’язкову ідентифікацію міжнародними символами доступності доступних паркувальних місць і входів до будівель, доступних ліфтів та інших підйомних пристроїв, а також доступних зон безпеки. Натомість непристосовані до потреб людей з інвалідністю входи до будівель і вбиралень, ліфти, виходи і сходи мають облаштовувати покажчиками напрямку до найближчого доступного елементу.

Своєю чергою, інформування та сигналізація про небезпеку повинні мати візуальну, звукову і тактильну інформацію, а позначення приміщень всередині будівель мають дублюватись тактильними знаками та розміщуватися поряд з дверима з боку дверних ручок.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень