Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

І знову, "Гриби"!

Дата: 19.06.2019 10:04
Кількість переглядів: 2099

Фото без описуГрибники почали прямувати з кошиками до знайомих і незнайомих грибних місць. Що ж потрібно знати, щоб уникнути отруєнь грибами?


Під час збирання грибів, навіть за наявності деяких знань і досвіду, завжди необхідно дотримуватися основних правил. Правила і поради з попередження отруєнь грибами треба добре пам’ятати :

1.    Збирайте в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні. Якщо ви не впевнені у своїх знаннях, йдіть до лісу з бувалим грибником, «озброюйтесь» літературою.
2.    Гриби, яких ви не знаєте або які викликають сумнів, не слід вживати в їжу і пробувати на смак. Тим більше в сирому вигляді.
3.    Ніколи не збирайте і не їжте гриби, що біля підстави ніжки мають бульбовидне потовщення, оточене оболонкою (як, наприклад, у блідої поганки і червоного мухомора), і не пробуйте їх на смак.
4.    Коли збираєте гриби, особливо сироїжки, намагайтеся брати їх з цілою ніжкою, щоб не випустити з уваги важливу ознаку, зазначеному в попередньому правилі.
5.    Якщо збираєте в лісі печериці, придивляйтеся до кольору пластинок .Ніколи не збирайте і не їжте «печериці», що мають пластинки білого кольору. У дійсних їстівних печериць пластинки швидко рожевіють, а потім темніють. У смертельно отруйної блідої поганки, схожої на печериці, пластинки завжди білого кольору.
6.    Якщо збираєте для засолення вовнянки, чорнявки, білявки, грузді, підгрузді та інші гриби, що містять молочний сік, то обов’язково перед засоленням чи відварюванням вимочіть їх, щоб видалити гіркі, подразнюючі шлунок речовини. Те ж саме варто робити з валуями і сироїжками, котрі мають їдкий і гіркий смак.
7.    Під час збирання зморшків потрібно завжди пам’ятати про правила їхнього готування, недотримання яких може викликати отруєння. Зморшки варто спочатку прокип’ятити у воді протягом 7-10 хвилин, а відвар обов’язково вилити. Тільки після такої обробки зморшки можна варити і жарити.
8.    Ніколи не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві і зіпсовані.
9.    Не їжте гриби у сирому вигляді.
10.    Не вірте поширеній думці про те, що отруйні гриби викликають потемніння цибулини чи срібних предметів, якщо їх опустити в посуд, де варяться гриби. Це неправильне уявлення!
11.    Не збирайте гриби, навіть свідомо їстівні, у міських парках, скверах, дворах, а також уздовж автомобільних доріг і залізниць. Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними в їжу.
12.    За перших ознак отруєння терміново звертайтеся за медичною допомогою.
13.    При варінні грибів не можна користуватися чавунним, мідним, олов’яним посудом.
14.    Не варто змішувати гриби різних видів.


Принесені додому гриби повинні бути в той же день розібрані по окремих видах і знову ретельно переглянуті. Усі сумнівні, а також переспілі, в’ялі гриби потрібно, не шкодуючи, викинути. Нижню частину ніжки, забруднену землею зрізують, а гриби ретельно очищають від піску і сміття. У деяких грибів (маслюки і мокрухи) знімають з капелюшка плівку, покриту слизом. Гриби треба в день збирання чи не пізніше наступного ранку піддати кулінарній обробці.
Дотримуйтеся цих простих правил і можете насолоджуватись  смачними стравами з грибів, а ваше «тихе полювання» буде і приємним, і корисним, і безпечним.

Білоцерківське районне управління 
Головного управління Держпродспоживслужби
в Київській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень