Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ПРОФІЛАКТИКА ! ЄДИНИЙ СПОСІБ НЕ ЗАХВОРІТИ НА СКАЗ

Дата: 31.01.2018 09:56
Кількість переглядів: 696

Фото без описуЗ року в рік в Білоцерківському районі ситуація по сказу залишається неблагополучною, оскільки кількість осіб, що страждають від покусів тваринами,  не зменшується.  Щорічно за медичною допомогою звертається до 100 чоловік, так в 2017 році таких звернень було 96 (в 2016р. - 116), причому, кожного року трапляються випадки покусів людей хворими тваринами.      Що ж за хвороба сказ і чи дійсно вона така небезпечна для людини?

Сказ – надзвичайно небезпечна, невиліковна хвороба тварин і людей, зараження якою відбувається через слину хворої на сказ тварини при покусі або ослизненні ушкодженої шкіри, а також під час полювання та зняття шкіри зі звірів. Хвороба у людини характеризується явищами розладу дихання, болісними судомами, підвищеною чутливістю шкіри, водобоязню іншими симптомами. Лікування від сказу немає. Закінчується хвороба смертю. Найчастіше сказом хворіють дикі тварини (лисиці, єнотовидні собаки, вовки, борсуки, куниці, їжаки, білки), а також домашні тварини (собаки, коти та ін.). У хворих на сказ тварин спостерігається збудження, агресивність, паралічі, відмова від їжі і пиття, слинотеча, у всіх випадках хвороба закінчується загибеллю тварин.

Неблагополучною є і епізоотична ситуація зі сказу в районі. Протягом десяти років щорічно реєструються 3-5 випадки захворювання на сказ тварин, як домашніх, так і диких. В 2017 році сталося  5 покусів домашніми тваринами в с. Яблунівка - кіт і собака, с. Мала Вільшанка, Острійки і Фастівка - собаки.

Єдиним способом захисту від сказу є профілактика.

Профілактика захворювання людини на сказ полягає саме в попередженні захворювання сказу серед тварин. Ветеринарні фахівці керуються правилами утримання домашніх тварин, і цих правил повинні дотримуватися всі господарі. Собак і котів необхідно щорічно реєструвати і щеплювати проти сказу. Сторожові та домашні собаки повинні утримуватися на прив'язі. Ті ж із них, що з'являються на вулиці, вважаються бездомними і підлягають відлову. Тому в кожному населеному пункті району повинні працювати спеціальні бригади по відлову безпритульних тварин.

Щоб запобігти захворюванню на сказ, потрібно запам’ятати і виконувати прості правила :

1. Уникати контакту з дикими та бродячими тваринами.

2. У випадку покусу, ослизнення будь – якою твариною необхідно негайно звернутися до лікаря. В лікувальних закладах району діє 2 пункти для надання антирабічної допомоги – в Білоцерківській центральній районній лікарні та Узинській районній лікарні. Тільки своєчасно розпочаті щеплення запобігають захворюванню на сказ.

3. Тварину, яка нанесла покуси, забороняється вбивати, її необхідно ізолювати й здійснювати спостереження за її клінічним станом та поведінкою протягом 14 діб. Якщо тварина, яка нанесла покус, загинула, необхідно доставити її труп у ветлабораторію, зробивши це з суворим дотриманням заходів безпеки.

4. Обов’язково проводити щеплення домашнім тваринам (собакам, котам).

Дотримуйтесь цих правил – і ви будете в безпеці!!!

Білоцерківське районну управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень