Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область, Білоцерківський район
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Яку рибу купувати, щоб не отруїтися

Дата: 04.12.2018 08:20
Кількість переглядів: 174

Як би ми не хотіли відстрочити цей момент, зима майже настала. Тому варто замислитися про перегляд своїх харчових звичок і про їх перехід з літньо-осіннього на зимовий режим. Взимку риба є одним з необхідних продуктів на нашому столі, адже вона багата  корисними  жирами та протеїнами, фосфором,  цинком, кальцієм,  залізом та вітамінами.

Важливо знати, як вибрати рибу без шкоди для організму і збитку для гаманця, адже річ у тому, що риба дуже токсична і отруїтися нею (аж до серйозних ускладнень і навіть летального результату) досить просто.

Варто пам’ятати, що риба відноситься до розряду швидкопсувних продуктів, купувати необхідно тільки свіжу рибу.

Ось декілька порад вибору свіжої та безпечної риби:

– найпростіший спосіб визначити свіжість риби – це понюхати її. Щойно виловлена не має характерного «рибного» запаху.

– у свіжої риби – яскраві опуклі очі;

– зябра свіжої риби яскраво-червоні, у лежаної – вони бляклі або мають цеглистий відтінок;

– свіжа риба пружна на дотик, у неї рівна блискуча і трохи волога луска;

– на тушці свіжої риби немає бурих плям, які вказують на початок процесу розпаду;

– свіжа риба має такий самий вигляд, як жива – тільки не стрибає на прилавку.

Одним з традиційних місць купівлі свіжої риби – є ринки. Умов і термінів зберігання риби на базарах дотримуються вкрай рідко, тому некондиційного товару на таких торговельних майданчиках у рази більше.

Але найсерйознішою небезпекою є риба від браконьєрів. Вона теж – часта «гостя» на ринках. Браконьєри регулярно займаються рибним промислом у водоймах, які можуть містити стічні води чи мати підвищений рівень радіації. Тож не потрібно пояснювати, що риба з таких водойм буде отруєна або заражена. Аби не натрапити на такий продукт, необхідно:

– запитувати у продавця документи – риба від браконьєрів ветеринарної довідки не має;

– на тілі риби, виловленої браконьєрським способом, залишаються характерні сліди: порізи, вирвана луска, дірки й інші видимі пошкодження.

Бережіть себе! Будьте здорові! Купуйте лише якісні продукти!

 

 

Білоцерківське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень